KIT-DOFK Minősítő Bizottság

Az EU Kulturális Örökségének Részét Képező Műalkotások felfedezése és felkarolása fontos részét képezi a KIT-DOFK (Komolyzenei Művészeti, Irodalmi Művészeti és Tudományos Alkotói Díjak Odaítélésével Foglalkozó Kuratóriumának Elnöksége) munkájának

Az IRODALMI, MŰVÉSZETI és TUDOMÁNYOS DÍJAK ÁTADÁSI ÜNNEPSÉGE

2007.

(TÓTH BÉLA MIKLÓS beszéde):

Tóth Béla Miklósvagyok, a Komolyzenei Művészeti, Irodalmi Művészeti és Tudományos Alkotói Díjak Odaítélésével Foglalkozó Kuratóriumának Elnöksége elnöke.

Bemutatom Szlávik Lászlót a KIT-DOFK titkárát a KIT-DOFK vezetőségi tagját.

Szeretettel köszöntöm az ünneplő közönséget, a MÉDIA képviselőit és díszvendégeinket:

Koromzay Annamáriát a VII. kerület polgármester-helyettesét,

Ottóné Simon Katalin intézményvezetőt,

Bodnár Jánosné Klárikát, akinek a fiáról elnevezték a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Díjat

D. Nagy László gitárművészt, költőt,

Dr. Aszódi Imréné Melindát, az éppen egy éve elhunyt kiváló író, költő és drámaíró Aszódi Imre özvegyét. (Megvárni a tapsot!) Aszódi Imre munkásságáról az IRODALMI, MŰVÉSZETI DÍJAS ALKOTÓK BEMUTATÁSA SOROZAT II., III., és IV. részében is olvashatunk.

Köszöntöm még Dr. Martinkó Károly írót, újságírót, rádióriportert,

Kalász István írót

Kállai Eszter a Szépen Emberül Alapítvány elnökét,

Király Dávid Zsolt zeneszerzőt,

Király Mártont a Magyar Állami Operaház klarinétművészét,

Krepsz Ági költőt, festőművészt,

Ladik Katalin költőt és színművészt,

Lajos János írót, költőt,

idősebb Lajos Jánost a Magyar Állami Operaház fagottművészét,

Lajtainé Dudás Margit költőt,

Lajtai Gábor költőt,

Lakó János költőt,

Latorcai László festőművészt,

N. Pető Ilona szerkesztőt,

Okányi Kiss Ferenc népművelőt, közírót, költőt, lapszerkesztőt és művészeti vezetőt,

Simon M. Veronika festőművészt,

Stancsics Erzsébet írót, költőt,

Steinné Gruber Katalin költőt, előadóművészt

Szántai Sándor írót, költőt,

Tuba Gyöngyi művészettörténészt,

Varga Magdolna költőt,

vitéz Sólyom Zoltán festőművészt, grafikust,

W. Sulyok Aranka költőt, grafikust. 

Most pedig külön-külön ismertetem a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Díj Ezüst Fokozatával és Arany Fokozatával kitüntetettek szakmai életrajzát, s ezután Gál Mária vezetőségi tag úrhölgy és Szlávik László titkár úr átadják az okleveleket és a díjakat:

 Farsang Károly 1926. november 11-én született Kispesten. Nagy-nagy empátiával átéli a természet érzéseit, s azonosulva annak hangjával, a művészet gyönyörű nyelvén serkent bennünket, embereket az eszmélésre. Festményein keresztül üzeni, hogy lássuk meg végre a szépet, s ne pusztítsuk környezetünket. Írásaiban ugyancsak tükröt tart nekünk, s tapintatosan arra buzdít bennünket, hogy érezzünk együtt a nagy óceánok, tengerek, esőerdők és tájak, valamint a tőlük függő élőlények fájdalmával. Az első egyéni kiállítása 1956-ban volt. A Honvéd Műkedvelő Gárdájában színdarabokban szerepeltek, és magánénekesként járták az országot, hogy kultúrát vigyenek a magyar falvak robotvilágába. Kulturtevékenységéért miniszteri oklevelet kapott. Ő nem akart katona lenni ily hosszú ideig, mert az ország helyzete egyre romlott. Írásaival ostorozta a felső vezetést. Az 1956-os forradalom után decemberben leszerelt, otthagyta a bajtársiatlan sereget. Nem volt bocsánat a leszereléséért. A Kádár-korszak idején sokáig segédmunkásként alkalmazták, nem ismerték el az akadémián végzett iskoláit és szakképesítését... Fentiekből érezhető, hogy Farsang Károly nem egy hétköznapi ember. Mégsem ismerték el tehetségét. Amikor csak tehették, kizsákmányolták, azután, ha hátat mert fordítani, retorziót alkalmaztak ellene. Ő mégis mindenkor tovább küzdött. Nyugdíjba vonulása után egy ideig nem írt, nem festett és nem énekelt, mert úgy érezte, nem kell senkinek. Aztán ráébredt arra, hogy azért kapta tehetségét, hogy visszaadjon belőle az emberek örömére, építésére és tanítására. Én vagyok az élet című könyve 2006-ban DORKA című könyve pedig 2007 tavaszán jelent meg. Én vagyok az élet című könyvéért 2006-ban elnyerte a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Oklevél Arany Fokozatát.

Ez évi kitüntetését DORKA című könyvéért és eddigi munkássága elismeréseként nyerte el. Kérem, vegye át a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Díj Ezüst Fokozatát!

OKLEVÉL és DÍJ ÁTADÁSA, gratuláció

 Bosnyák László festőművész, grafikus, költő1941-ben született Kaposváron. Tanárképző főiskolát végzett, miközben a kaposvári Ruisz György és Gerő Kázmér festőművészeknél tanult tovább. Az ő irányításukkal vett részt első csoportos kiállításán 1970-ben. Azóta is folyamatosan kiállítják műveit, s még különböző országos pályázatokon is szerepet kap. 1983-tól másfél évig dolgozott a Müncheni Art Galériában. 2005-ben megjelent első verseskötete Itt vagyok címmel, amelyben feldolgozza az elmúlt évek élményeit és problémáit. E kötetét Németh Lajos művészeti esztéta és Okányi Kiss Ferenc lektorálta. Intuitív művésznek tartja magát, nem szereti a stílusokat. Képei intenzív gondolkodásra késztetik a nézőt. Csak azt az ötletet valósítja meg, amely örömet okoz számára. 2007-ben az alábbi műveit a Nemzeti Kulturális Örökség Részévé minősítették és értéküket 800.000 Ft és 5.500.000 Ft között határozták meg: Tánc, A szépség dicsérete, Erdei tó, Tanya, Szabadság, Kapcsolat, Hajnali séta, A réten, Szende, A lilakalapos hölgy.

Kitüntetését festőművészként eddigi munkássága, kimagasló művészeti és közéleti tevékenysége elismeréseként, valamint Itt vagyok című verseskötetéért nyerte el. Kérem, vegye át a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Díj Ezüst Fokozatát!

OKLEVÉL és DÍJ ÁTADÁSA, gratuláció

Orczi Géza szalmaképkészítőművész, Tökölön lakik és alkot. Ő az első, aki e művészeti területen rendkívüli módon felkeltette a szakemberek figyelmét. Ez évben 10 műalkotását minősítették a Nemzeti Kulturális Örökség Részévé 250.000 Ft és 1.000.000 Ft érték között. E művei a következők: Szovjet villamos-mozdony, Magyar királyi címer, Petőfi Sándor portréja, Szovjet-magyar barátság, Szarvasvadászat, Paraszt-bácsi lopótökkel, Két vasúti munkás, Rózsa, A világűr meghódítása, Cserepes virág.

Kitüntetését munkássága és kimagasló művészeti, közéleti tevékenysége elismeréseként, valamint kimagasló minőségű művéért nyerte el. Kérem, vegye át a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Díj Ezüst Fokozatát!

OKLEVÉL és DÍJ ÁTADÁSA, gratuláció

 Pethő István 1943. február 6-án született, Bács-Kiskun megyében, Izsák tanyavilágához tartozó, Matyónak nevezett területen, egy tanyaházban, Soltszentimre peremén, ezért Soltszentimreinek vallja magát. Nővére, és bátyja után harmadik a családjában, s utána még tizenegy testvére született. A nagycsalád erősen behatárolta életvitelét, s mindig is igyekezett támogatni édesanyját és testvéreit. Életútja nem volt zökkenőmentes, de azért sikerült nyolc szakmát kitanulnia, és leérettségiznie. Verseket már gyermekkora óta ír. Szentnek született című vers-sorozatát édesanyja 90. születési évfordulójára írta, az édesanyja által leírt élettörténetekből. Ezzel állított emléket neki. Húga, N. Pető ('Szigethy) Ilona régóta foglalkozik antológiák kiadásával, s néhány versét megjelentette. Pethő István édesanyja viszontagságokkal teli, küzdelmes cselédsorsát ecseteli Szentnek született című könyvében. Érdekes stílus, részben kötetlen verssorok, ízes paraszthumor jellemzi Pethő Istvánt. Egymást váltják az érdekesebbnél érdekesebb hasonlatai, képzettársításai, a keserű parasztsors gyakran komikumba forduló életmozzanatainak töredékei. Pethő István tehát gyönyörű szellemi emlékművet állított édesanyjának Szentnek született című verseskönyvével, amelyért 2006-ban elnyerte a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Oklevél Arany Fokozatát. 2007. tavaszán megjelent Szivárvány című, immár második verseskönyve.

Ez évi kitüntetését Szivárvány című könyvéért és eddigi munkássága elismeréseként nyerte el. Kérem, vegye át a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Díj Ezüst Fokozatát!

OKLEVÉL és DÍJ ÁTADÁSA, gratuláció

 Kunfalvi András (költő), 1919. április 3-án született Budapesten. 1941-ben abszolvált, (vagyis végzett) mint jogász a Szegedi Tudományegyetem Jogi Karán. 1947-ben tért haza az orosz hadifogságból. 1954-ben okleveles könyvvizsgáló és ügyvitelszervező vizsgát tett, s 1983-ig ezen a területen kamatoztatta tudását. Már diákkorában elkezdett verseket írni. 1975-ben megnősült, s szerelmes verseket kezdett írni feleségéhez, ahogy ő nevezi múzsáját, Mimózájához, de a természet csodái is sűrűn megihletik. 2004-ben jelent meg Vallomás... című kötete az Uránusz Kiadónál. Ennek elismeréseként 2005-ben Bodnár István Irodalmi Művészeti Oklevelet vehetett át. 2006-ban a Jelenlét 2000’ Könyvkiadónál jelent meg Szivárványhídon érkeztél című könyve, amelyért elnyerte a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Oklevél Ezüst Fokozatát. 2006. őszén jelent meg Lélekidéző című kötete, 2007. tavaszán pedig Emlékezetem tárházából című könyvével ért el nagy sikereket.

Ez évi kitüntetését eddigi munkássága és kimagasló irodalmi, közéleti tevékenysége elismeréseként, valamint Lélekidéző és Emlékezetem tárházából című, kimagasló minőségű műveiért nyerte el. Kérem, vegye át a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Díj Arany Fokozatát!

OKLEVÉL és DÍJ ÁTADÁSA, gratuláció

 Körmendi Gitta költő, 1952. október 21.-én született Nógrád megyében, Szirákon. Gimnáziumi tanulmányait a neves aszódi Petőfi Sándor Gimnáziumban végezte. Gyermekkorától a könyvek szerelmese. Már középiskolás korában a falu klub-könyvtárának tiszteletdíjas könyvtárosaként tevékenykedett. 2002-ben kezdett verseket írni, melyekben saját életét vette nagyítójának szigorú fókusza alá. 2004-ben versei megjelentek a Sziráki Evangélikus élet című folyóiratban, majd 2005-ben az Ösvényen című irodalmi antológiában. Baráti kapcsolatokat ápol a németországi Ulmi Magyar Kultúregyesülettel. 2006 tavaszán meghívásuknak eleget téve egy önálló előadói est keretén belül személyesen is bemutatkozott Ulmban. Verseit folyamatosan publikálják A klub című. folyóiratban, és elhangzanak azok magyar nyelvű rádióadásaikban is. 2005. decemberében a Hegyaljai Alkotók Társulása fennállásának 10-ik évfordulója alkalmából meghirdetett Természetdaloló irodalmi pályázaton vers kategóriában benyújtott alkotásáért a szerencsi Rákóczy várban a Társulás Külön elismerő Oklevelét vette át. 2006-ban a székesfehérvári Alternatíva KH. Mozgássérült Egyesület munkatársaként nagysikerű vándorkiállítást indított útjára „VILÁGUNK” címmel azon sérüléseikkel élő barátai képzőművészeti alkotásaiból, akik nem csupán látni, hanem láttatni is képesek a szépet. A kiállított alkotások között a képek hangulatával azonosulni tudó saját versei is bemutatásra kerülnek. Kiemelkedő munkájáért Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Főpolgármestere elismerő Oklevéllel jutalmazta. Versei elhangzanak óvodákban, iskolákban, és nyugdíjas klubokban egyaránt. Egyszerű, tiszta, megalkuvást nem ismerő gondolatait szeretetbe vetett hitének ereje hatja át. Barátai, ismerősei és a kortárs irodalom szakmai képviselői is „a Fény költője”-ként emlegetik.

2006-ban A fény dala című verseskötetéért elnyerte a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Oklevél Ezüst Fokozatát! 2006. őszén jelent meg A fény csodája című könyve, 2007 tavaszán pedig a Játszi kis fénysugár című könyve, amely a szakértők véleménye szerint még a dislexiás gyermekek gyógykezelésére is alkalmas.

Ez évi kitüntetését eddigi munkássága és kimagasló irodalmi, közéleti tevékenysége elismeréseként, valamint A fény csodája és Játszi kis fénysugár című, kimagasló minőségű műveiért nyerte el. Kérem, vegye át a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Díj Arany Fokozatát!

 OKLEVÉL és DÍJ ÁTADÁSA, gratuláció

 Varjasi Béla (író) 1954. február 3-án született Mátészalkán egy Szabolcs megyei városban. Ő vérbeli rajongója a természetnek, a teremtő Isten csodálatos alkotásának, s tevékenyen részt vesz annak megóvásában, s az emberek figyelmét a Biblia jelentőségére irányítja. Nagy-nagy empátiával éli át az emberek érzéseit, s regényeiben gyönyörű nyelvezettel serkent bennünket, embereket az eszmélésre, élethű történetein keresztül. A múlt és a jelen társadalmának konfliktusait, visszásságait igyekszik bemutatni az utókor számára. Legtöbbet a szülői házban kapott bibliai oktatás adott neki ahhoz, hogy önmagát adó, belső érzéseit kivetítő, és az igazság mellett síkraszálló ember formálódjék belőle. Most egész családjával együtt tesz hitelt a Biblia igazsága mellett. Verseket írt, a Monor és Vidéke című lapban bibliai témájú, hitéleti, valamint közéleti cikkei jelentek meg. A Vecsési Kalendáriumban novelláját is bemutatták. Első regénye, Mentsd meg a fiam címmel 2003-ban került kiadásra. 2006-ban Mentsd meg a fiam! című művéért elnyerte a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Oklevél Ezüst Fokozatát! 2007. tavaszán jelent meg legújabb könyve TÁRSBÉRLŐK címmel, amely hű képet fest az ötvenes évekről.

Ez évi kitüntetését eddigi munkássága és kimagasló irodalmi, közéleti tevékenysége elismeréseként, valamint TÁRSBÉRLŐK című, kimagasló minőségű könyvéért nyerte el. Kérem, vegye át a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Díj Arany Fokozatát!

OKLEVÉL és DÍJ ÁTADÁSA, gratuláció

Tóth Béla Miklós beszéde:

Ismételten gratulálunk a Bodnár István Irodalmi és Művészeti Díjjal kitüntetett alkotóknak!

Az idei évben a kuratórium nem adja ki a Szabadi Zoltán Irodalmi és Művészeti Díjat, ugyanis nem találtunk erre méltó alkotót ebben az évben.

A tavalyi évben ezt a díjat Dr. Aszódi Imre nyerte. Ő, sajnos, már nem lehet közöttünk, mert egy baleset miatt kórházba került és bizonytalan okok miatt a kórházban halt meg 2006. október 11-én.

Most pedig következzék a Jelenlét Tudományos Alkotói Nagydíj átadása!

Ez a díj most kerül elsőként kiadásra és az Európai Unió legnagyobb tudósai nyerhetik el. Feltétele, hogy a tudós munkásságát legalább a világ 7 országában elismerjék valamilyen formában, valamilyen egyéb kitüntetéssel.

Ezt a kitüntetést az idén Honoris Causa Professzor Dr. Peresztegi Sándor nyerte el.

Most pedig röviden ismertetem Peresztegi Sándor munkásságát:

 H. C. Prof. Dr. Peresztegi Sándor egyetemi tanár, tudományos cikkíró, és egyetemi tankönyvíró. 1959-ben Enyingen született.

Sokoldalúan képzett, melyek közül kiemelkedő a szakpszichoterapeutai képesítése. Jelentős sikereket ért el különböző orvoslási területeken. Sikeresen segített rákos, sclerosis multiplexes, Parkinson-kóros, súlyosan depressziós, értelmi fogyatékos, belső szervi és egyéb betegeken az ismert, valamint az általa kifejlesztett módszerekkel. Már 13 könyve jelent meg 31 kiadásban, többségében tudományos témájú. Tankönyvsorozatát nagynevű professzorok lektorálták. Német nyelvre fordított könyve Németországban 87.000 példányban fogyott el.

Legutóbbi, már két kiadást megért műve: Öngyógyítás (Az emberi test csodája ) A rák gyógyítása című könyve, – ez egyetemi segédtankönyv is egyben. (Ezt a kiadványt az Európai Unió Tudományos Alkotói Díjjal jutalmazta 2005-ben, s a köztársaság elnöke is méltatta dicsérő levelében.). Másik időszerű könyve Az emberiség önpusztítása a XX. században (korunk lesújtó betegségei), melyet német nyelvre is lefordítottak. Legújabb könyve Az anatómia alapjai is sikeres egyetemi segédtankönyv lett.

Tagja a Nemzeti Értelmiségi Klub Egyesületnek, a Civil Szervezetek Koordinációs Tanácsa Oktatási- Művelődési- és Tudománypolitikai Bizottságának, és felvételt nyert a Mindentudás Egyeteme által alapított Mindentudók Közösségébe.

Számos kitüntetéssel jutalmazták. 2001-ben elnyerte a Jelenlét Tudományos Alkotói Oklevelet. 2003-ban szakterületén világelsővé minősítették, s az ezzel járó Honoris Causa doktorrá avatták. 2005-ben Tudományos Alkotói Díjjal ismerte el munkásságát az Európai Unió.

Az elmúlt években, több mint 100 súlyos, haldokló beteg emberen segített, itthon és külföldön is. Tanítási és gyógyászati módszerét az agy karbantartására, stimulálására, az immunrendszer erősítésére összpontosítja.

Több éve tudományos szakmai asszisztensével Herbály Jolánnal dolgozik, és komplett tevékenység formájában segítenek azokon az embereken, akik erre igényt tartanak. Erdélytől Svájcig különböző országok neves klinikáitól kapnak meghívásokat.

Kitüntetését Öngyógyítás (Az emberi test csodája) A rák gyógyítása valamint Az anatómia alapjai  című könyveiért és eddigi tudományos munkássága elismeréseként nyerte el. Kérem, vegye át a Tudományos Alkotói Nagydíjat!

OKLEVÉL és DÍJ ÁTADÁSA és gratuláció

(Szlávik László záróbeszéde):

A kuratórium nevében minden kedves vendégünknek szeretném megköszönni, hogy itt voltak, s jelenlétükkel megtisztelték díjátadó ünnepségünket.

A díjazottaknak további sikereket kívánunk.

Most pedig vendégeinknek lehetőséget adunk, hogy kötetlen formában gratulálhassanak a díjazottaknak.

Minden vendégünknek további kellemes délutánt és minden jót kívánunk!

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 38
Tegnapi: 15
Heti: 86
Havi: 396
Össz.: 100 565

Látogatottság növelés
Oldal: 2007. - KITÜNTETETTEK
KIT-DOFK Minősítő Bizottság - © 2008 - 2024 - kit-dofk.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »